Înapoi la CUPRINS

 

REŢETA DE SLĂBIRE

(sceneta)

 

PERSONAJE: Naşul, naşa şi fina.

DECOR: Sufragerie.

 

Naşul stă în fotoliu şi citeşte Patericul.

Naşa se uită pe o revistă, stând cu coatele pe masă.

Bate cineva la uşă. Intră fina.

FINA: Sărut mâna, naşă, sărut mâna, naşule ! Bucuroşi de oaspeţi ?

NAŞU: Doamne-ajută !

NAŞA: Bine-ai venit, fina ! Chiar mă gândeam la tine. Se sărută. Ia loc ! Fina se aşază la  masă lângă naşa. Tot veselă şi frumoasă eşti !

FINA: Nu ştiţi ? Grasă şi frumoasă ! Aşa îmi zice finu.

NAŞA: Lasă că tot aşa îmi zice şi mie naşu, dar se rezolvă. De data asta se rezolvă. Am găsit în revista asta, fina, o reţetă de slăbire nemaipomenită.

FINA: Păi, câte reţete de slăbire am încercat noi, naşa, şi… tot grase şi frumoase. De-abia fac trei metanii, de-abia urc scările. Când mă uit la sfintele din icoane, mi-e aşa o ruşine... Şi la biserică, stau mai în spate.

NAŞA: I-adevărat. Am încercat noi mai multe reţete de slăbire, dar cred că asta e nemaipomenită. Într-o săptămână, gata, slăbeşti 20 de kg.

FINA: Mă faceţi curioasă, naşa. Ia spuneţi !

NAŞA: Ascultă ce scrie aici ! E revista Practicus. „Reţetă de slăbire garantată”. Auzi, garantată ! „Durează o săptămână: de sâmbătă până vinerea următoare.

În primele două zile: sâmbătă şi duminică, ne sculăm mai târziu şi nu mâncăm nimic toată ziua.”

FINA: Da, naşa, dar ajunăm sâmbăta şi duminica ?

NAŞA: Măi, fată, aşa e reţeta. Suntem sub tratament. N-ai ce să faci.

„Luni. Ne sculăm la ora opt. Bem o cafeluţă mică pe stomacul gol”.

FINA: Da, naşa, dar anafora ?

NAŞA: Măi, fată…

FINA: A, da ! Suntem sub tratament.

NAŞA: „La ora 9 dimineaţa se mănâncă doar doi covrigi, două portocale şi o banană. În rest nimic.

La ora 11, mămăliguţă cu brânză şi smântână, două felii de caşcaval, puţină şuncă slabă şi o felie de pâine cu icre. În rest nimic.” Vezi cât e de strict ? Doar atât.

La ora 13, felul I: supă de vită sau pasăre – un polonic. Felul II: 300 g carne fiartă de vită sau de pasăre şi un pahar de vin alb.” Ăla roşu face tensiune. „Desert: o prăjitură cu fructe. În rest nimic.”

FINA: Naşa, dar de unde carne de vită sau de pasăre ? Noi avem de purcel, rămasă de la Crăciun.

NAŞA: Cred că merge şi cu de-aia de purcel, dar un pic rumenită la grătar, că nu-i mult 300 de g.

FINA: Şi nici prăjituri cu fructe nu avem. Până s-o duce finu la ţară să mai aducă vreo traistă de mere…

NAŞA: Cred că merge şi una mică aşa cu frişcă, sau chiar o feliuţă de tort… În rest nimic.

„Ne odihnim până la ora 15, când mâncăm  doi covrigi (cred că din ăia împletiţi), două portocale şi o banană. În rest nimic.” Ca la 11.

„Ne odihnim până la ora 17, când mâncăm, tot aşa, ceva uşor: două feliuţe de pâine prăjită unse cu unt, puţină şuncă slabă şi un pahar de cola.” Ajută la fermentaţie. „În rest nimic.”

„La ora 19, un aperitiv uşor: două feliuţe de salam, cinci măsline, un ou moale, un fir de ceapă verde, un gogoşar şi un pahar de bere.” Berea reglează metabolismul şi spală rinichii. În rest nimic !

„la ora 21 un pahar de lapte îndulcit cu miere de albine. Nu afectează diabetul. În rest nimic!

„Marţi şi joi se ţine aceeaşi dietă ca în ziua precedentă”. Ca luni.

„Miercuri şi vineri se mănâncă la fel ca luni cu deosebirea că se decalează programul cu 15 minute.

FINA: Da, naşa, dar carne, lapte, ouă miercurea şi vinerea ?

NAŞA: Măi, fată…

FINA: A, da, suntem sub tratament… Cine a scris reţeta asta , naşa ?

NAŞA: „Terapeut Nataşa Balşoeva - Republica Moldova.” Ăştia-s meseriaşi ! Ce zici fina ?

FINA: Naşa, îmi place reţeta asta. E super. Drept să spun… îmi lasă gura apă. Să ia finu banii că e un pic de cheltuială. Bine că ţine numai o săptămână. Dar pentru sănătate… De-abia aştept să ţin cura asta de slăbire ! Numai să nu ni se aplece, naşa, că e cam riguroasă: "atât şi-atât, în rest nimic". Dar cam seamănă, naşa, cu celelalte pe care le-am mai ţinut. Însă e nemaipomenită. Nu e greu de loc ca să o ţinem. Să vedeţi ce o să slăbim, naşa !

NAŞA: 20 de kg într-o săptămână.

NAŞU: Ce faceţi voi acolo ? Măi, fetelor, aşa vreţi voi să slăbiţi: cu portocale, banane, prăjituri, fripturi, şpriţuri… Nu vedeţi că ăştia îşi bat joc de voi şi de credinţa voastră ? Aşa credeţi că au făcut sfinţii de au ajuns sfinţi. Ei se hrăneau cu rădăcini. Ştiţi şi voi asta, căci la teorie vă pricepeţi.

NAŞA: Tu vezi-ţi de Patericul tău.

NAŞU: Dacă vreţi cu adevărat să slăbiţi, vă dau o reţetă de slăbire cu adevărat garantată.

NAŞA: Eee…

FINA: Lăsaţi, naşa, să ne spună.

NAŞU: Se preface că citeşte din Pateric. Ia ascultaţi ce scrie aici ! „Reţetă de slăbire garantată”. Auziţi, garantată ! Seamănă oarecum cu a voastră. E tot cu prăjituri, cu frişcă.

În prima zi: ne sculăm la 5 dimineaţa, facem 3 metanii mari, tămâiem camera şi ne pregătim de rugăciune. Citim rugăciunile de dimineaţă, Paraclisul Maicii Domnului şi celelalte de care ne-a spus părintele. Baza sunt metaniile. Faceţi cât puteţi; eventual şi un  acatist. În rest nimic. Şi asta-i tot aşa strictă. Luăm anaforă, agheasmă mică şi ne ungem cu mir de la biserică. Mergem la bucătărie şi preparăm două feluri de bucate: vinete coapte în ulei şi prăjituri obişnuite cu nuci. După ce le-am preparat le aşezăm pe masă şi aşteptăm să se facă ora 9 dimineaţă. Până atunci batem prima aţă de metanii. După metanii ne aşezăm la masă. Stoarcem bine vinetele până iese toată zeama din ele. Consumăm doar zeama, restul se aruncă. Trecem la prăjituri - felul doi. Ne uităm bine la ele după care le împachetăm într-o cutie şi le dăm la săraci. Nu uităm să facem rugăciunea de mulţumire după masă.

Până la prânz mai facem o aţă de metanii. Ajută şi la digestie.

La prânz: Supă de lobodă, un polonic. Fasole bătută, peste care presărăm un pic de cenuşă, după gust, cu salată de ştir. Felul trei un pahar de suc de varză. În rest nimic !

FINA: Aaa !

NAŞU: Aşa e reţeta. Sunteţi sub tratament. Pentru o bună digestie mai faceţi o aţă de metanii. Seara e recomandat să mâncaţi mai uşor decât la prânz.

FINA: Durează mult tratamentul ăsta ?

NAŞU: Nu durează mult. Depinde de voi, de hotărârea voastră. Până când slăbiţi şi după aia mâncaţi normal. Are şi multe avantaje: economie de bani, sănătate sufletească şi trupească, aspect creştinesc şi multe altele.

FINA: Da, naşu, dar nu e şi cu frişcă…

NAŞU: Da, cunosc o reţetă şi cu frişcă. Aşa se zicea pe la noi, pe la ţară, odată: frişcă, nu ca acum bici. La bici i se spunea frişcă. Ce frişcă v-ar trebui vouă pe spinare…

 

Înapoi la CUPRINS