Înapoi la CUPRINS

 

ZIUA BĂRBATULUI

        

Este 9 martie, o zi binecunoscută de toată lumea, nu pentru serbarea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, ci pentru cele 40 sau 44 de pahare, care, zice lumea, că trebuie băute.

Marian, îmbrăcat de sărbătoare şi cu o sacoşă în mână, nu pierde ocazia şi, mai pe seară, îi face o vizită lui naşu’, ca să serbeze evenimentul.

- Sărut mâna, naşule!

- Să trăieşti, finule! Bine ai venit!

- Vorbeau dimineaţă colegii la serviciu, că astăzi, 9 martie, e ziua bărbatului. Ieri a fost a femeii, dar azi e a noastră, naşule, şi se beau 40 de pahare în cinstea celor 40 de mucenici. Aşa e tradiţia, naşule. Toată lumea face aşa şi m-am gândit…

- Stai un pic, finule, să lămurim lucrurile! S-o luăm pe rând. Ieri, 8 martie, nu a fost ziua internaţională a femeii. Ţi-am mai zis eu altă dată ce e cu 8 martie. Ziua femeii, a femeii creştine, nu e pe 8 martie, ci pe 25 martie, de Bunavestire sau în Duminica a treia după Sfintele Paşti – Duminica Femeilor Mironosiţe. Iar cu 40 sau 44 de pahare cum zice lumea, să ştii finule că e mare păcat să bei aşa de mult. Citeam undeva că primul pahar, e al Domnului, al doilea, al omului, iar al treilea, să mă ierţi, e al porcului. Asta e învăţătura sănătoasă a Părinţilor.

- Cum, naşule, numai două…!? Păi, eu beau mai mult, dar n-am nimic.

- S-o crezi tu, finule, că n-ai nimic.

- Naşule, beau, dar nu mă-mbăt! Ştiţi vorba aceea: „Nu e beţiv cine bea, ci cel ce se îmbată”. Înţelepciunea poporului, naşule… Şi-apoi nu scrie la Psaltire că „vinul veseleşte inima omului”?

- Acolo este vorba despre altceva, finule. Vinul capătă valenţe simbolice, metaforice. Sfântul Isaac Sirul zice că: "Iubirea este vinul care veseleşte inima omului". Noi pomenim cuvintele acestea de fiecare dată când spunem Psalmul 103 şi zicem despre vin că: "veseleşte inima omului", că Dumnezeu a făcut pâinea care întăreşte inima omului, untdelemnul care-i luminează faţa şi vinul care veseleşte inima omului. Şi ne gândim la vinul adevărat. Dar Sfântul Isaac Sirul spune că vinul care veseleşte inima omului este dragostea lui Dumnezeu şi dragostea omului faţă de aproapele. Şi spune Sfântul Isaac Sirul că din vinul acesta care veseleşte inima omului, din dragostea aceasta, au băut desfrânaţii şi s-au ruşinat, au băut păcătoşii şi au uitat calea rătăcirii lor, au băut beţivii şi-au început să postească, au băut bogaţii, şi au dorit sărăcia, au băut săracii şi s-au îmbogăţit de nădejde, au băut cei simpli, cei neînvăţaţi, şi au devenit înţelepţi. 

- Da, naşule, dar şi în Epistola către Coloseni a Sfântului Apostol Pavel scrie: “Nimeni deci să nu vă judece pentru mâncare sau băutură...”

- Aici, iar e vorba despre altceva, despre a nu judeca.

Măi, finule, tu eşti un băiat sincer şi nu ai  faţă de mine rezerve. Ia spune-mi, dar sincer, cum te simţi, după ce bei trei-patru pahare?

- Naşule, sincer, cum vă să spun…, mă simt mai DEŞTEPT. Simt că devin un expert în orice subiect de discuţie. Simt nevoia să împart cunoştinţele mele, tuturor celor din jur şi doresc ca ei să mă asculte. Simt că întotdeauna am dreptate, iar prietenul de pahar, nu ştie nimic. Mă simt mai inteligent. Însă discuţia cu cei din jur e mai interesantă, atunci când şi ei au băut tot la fel ca mine.

- Dar după ce bei cinci-şase pahare?

- Simt că sunt cea mai ATRACTIVĂ persoană din întregul anturaj şi că toţi mă admiră. Sunt convins că toţi ar vrea să discute cu mine, pentru că sunt cel mai deştept, aşa încât pot discuta despre orice subiect.

- Dar dacă se întâmplă să bei şapte-opt pahare?

- Acesta este stadiul când mă simt cel mai BOGAT om din întreg anturajul. Cumpăr băutură pentru toţi, deoarece simt că buzunarul meu e plin de bani. Fac pariuri pe orice, fiindcă simt că voi câştiga oricum. Şi chiar dacă nu câştig, nu contează; îmi permit pentru cât mă simt de bogat.

- Dar după nouă-zece pahare?

- După ce beau nouă-zece pahare, simt că mă pot lupta cu oricine, oricând. Adică devin INVINCIBIL, imbatabil, de neînvins. În stadiul acesta pot provoca pe oricine. Nu mi-e teamă că pot pierde lupta deoarece sunt cel mai DEŞTEPT, cel mai BOGAT şi cel mai ATRACTIV în comparaţie cu ceilalţi.

- Ţi s-a întâmplat să bei mai mult de zece pahare?

- S-a mai întâmplat, naşule.

- Şi cum e?

- Naşule, după ce beau mai mult de zece pahare, mă simt INVIZIBIL. Din acest moment pot face orice. Pot să dansez pe masă, pentru că sunt sigur că nimeni nu mă observă; pot să jignesc pe toată lumea, că nimeni nu se va certa cu mine. Mă simt invizibil.

- Şi zici că nu te îmbeţi?

- Nu, naşule!

- Uite ce e finule: cele mai multe certuri, bătăi, scandaluri, crime se întâmplă la beţie, când omul îşi pierde controlul nervilor şi judecata. Atunci se dezlănţuie bestia din el. Când Noe a plantat prima vie de pe pământ, spune o legendă, s-a apropiat Satana şi a intrat în discuţie cu el.

- Ce faci, Noe?

- Plantez o vie.

- Dar la ce e bună?

- Strugurii ei sunt dulci, iar vinul stors din ei înveseleşte inima omului.

- Vreau să te ajut şi eu.

- Bine.

Şi au ieşit în ţarină. Înainte de a se apuca de treabă, Satana a adus un somn adânc asupra lui Noe. Şi în timp ce acesta dormea, Satana a adus trei animale: un leu, o maimuţă şi un porc. Le-a tăiat şi cu sângele lor a stropit ogorul. Viţa plantată a sorbit sângele animalelor şi de aici cele trei păcate pe care le face omul la beţie, simbolizate prin cele trei animale: leul simbolizează mânia; maimuţa simbolizează dansul, maimuţăreala; porcul… ce să mai spun... omul beat se manifestă ca şi porcul,  nu mai e nevoie de explicaţii.

- Apropo de beţie, naşule. Ce crezi că mă-ntrebă ăla micu' într-o seară, după ce băusem şi eu un şpriţ. Eram un pic relaxat şi năzdrăvanul vine la mine şi zice:

- Tăticule, ce înseamnă să fii beat?

Şi eu îi răspund:

- Vezi sticlele alea două de bere din bufet? Unul beat, vede patru…

- Păi acolo, tăticule, nu e decât o singură sticlă.

La vârsta lui, naşule, încă nu ştie să numere, dar vezi ce întrebări la el…!

Ei, naşule, se face târziu. Cum facem cu tradiţia, cu cele 40 de pahare? Am venit şi eu, vorba aia, ca la naşu', cu o damigeană. E de la mine de la ţară, de butuc.

- Încercăm, măi, finule, dar eu nu ştiu cum e cu 40 de pahare. N-ai vrea să încercăm cu 40 de „potire”? Noi folosim „potirul”.

- Da, naşule, dar aveţi potire!?

- Avem, finule, câte vrei! Sunt lucrate la calculator!

- Ce spui, naşule! Numai americanii proiectează totul pe calculator.

- Ce zici, finule, încercăm 40 de „potire”? Ai să poţi să te ţii după mine?

- Glumeşti, naşule! Eu sunt mai tânăr şi cred că o să te întrec!

- Bine, finule! Dacă nu terminăm în noaptea asta, continuăm în zilele următoare, până se fac 40 de „potire”.

- Gata, naşule, hai că mi s-a uscat gura de când vorbim.

- Steluţaaa! strigă naşul pe naşa, adu Acatistul Maicii Domnului „Potirul nesecat”, izbăvitoarea de beţie! Vezi că e la mine pe raft!

 

Înapoi la CUPRINS