Înapoi la CUPRINS

 

CUGETARE DE UMILINŢĂ CĂTRE DUMNEZEU

(PENTRU IERTAREA VRĂJMAŞILOR)

 

Această scurtă rugăciune trebuie să o spună creştinul înaintea rugăciunilor mai mari: de dimineaţă, de seară, a paracliselor, a acatistelor, a psaltirii şi înainte de a merge la Sfânta Liturghie.

 

În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin.

 

Doamne şi Stăpânul vieţii mele, Dumnezeule, Creatorule, Mântuitorule şi Sfinţitorule, Treime de o fiinţă si nedespărţită, ştiu, Doamne, că păcatele mele sunt nenumărate şi nu pot să privesc către a Ta bunătate şi recunosc că din cauza păcatelor mele s-au înmulţit vrăjmaşii, clevetitorii, năpăstuitorii, pizmuitorii şi răuvoitorii mei. Iartă-mi, Doamne, nerăbdarea mea, căci am vrut să-mi fac singur dreptate atunci când le-am răspuns cu asprime sau i-am vorbit şi eu de rău pe ei la altcineva. Dar acum iert din toata inima şi sufletul meu pe toţi vrăjmaşii mei, pe toţi clevetitorii şi rău voitorii mei. Îi iert pe toţi şi pe toată lumea, în numele Tău Dumnezeule, Cel ce ne-ai învăţat pe noi să iertăm pe vrăjmaşii noştri; ajută-mi Doamne, ca să-i şi iubesc pe ei, iar când se răscoală asupra mea, să-i vezi cu Ochiul Tău Atoatevăzător şi să-i îmblânzeşti, ca să nu se piardă nici ei şi să nu ajungă să mai smintească pe cineva, căci eu în Tine nădăjduiesc Dumnezeule şi de la Tine aştept izbăvirea.

Iartă-i, Doamne, că nu ştiu ce fac şi ce zic, iar eu iarăşi îi iert pe toţi, din toată inima şi sufletul meu, în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin !

 

Înapoi la CUPRINS