CUVINTE SIMPLE PENTRU OAMENI SIMPLI

Dragoste şi smerenie

31 mai 2012

 

Smerenia are o mare putere, ea îl topeşte pe diavol. Aceasta este un adevărat şoc pentru diavol. De inima smerită, niciodată diavolul nu se apropie. Ba din contră, fuge.

Odată, un pustnic, a forţat pe diavol să cânte: ,,Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi”, dar acela, cu niciun chip n-a vrut să spună şi ,,miluieşte-ne pe noi”, bine-ştiind că de va spune, îndată se va transforma iarăşi în înger luminat.

Orice am face, este nevoie de smerenie, dragoste, nobleţe. Lucrurile sunt simple. Noi le complicăm. Într-un minut, omul poate deveni înger sau drac!... Dar cum?  Prin smerenie sau prin mândrie. Ce oare, Luceafărului i-au trebuit ore întregi ca din înger luminat să se facă un întunecat demon?! Nu, s-a făcut în doar câteva secunde. Cel mai uşor mod de a ne mântui este să avem dragoste şi să ne smerim. De aceea, să începem cu acestea două: să avem dragoste şi să ne smerim.

Şi să ne rugăm lui Dumnezeu spre a-I produce Lui bucurie şi mâhnire diavolului, mai cu seamă pentru că lui îi place iadul şi nu vrea să se pocăiască.  

                                                                                              (Cuviosul Paisie Aghioritul)

 

Coroana

30 mai 2012

 

Godfroy de Bouillon a fost un cavaler medieval, unul dintre liderii Primei Cruciade din 1096 până la moartea sa. Din 1076 a fost Senior de Bouillon, domeniu de unde şi-a luat numele, iar din 1087 a fost Duce al Lotharingiei Inferioare. După Asediul Ierusalimului din 1099, după ce a ocupat cetatea sfântă, principii creştini l-au declarat rege al sfintei ţări şi l-au încoronat, Godfroy devenind primul suveran al Regatului Ierusalimului.

Nu meritele Cruciadei vrem să reliefăm aici, ci faptul că evlaviosul principe nu a folosit niciodată titlul de "Rege" şi nu se încumeta să poarte nici coroana, căci îşi spunea: ,,Nu se cuvine omului să poarte coroană de aur pe cap, de vreme ce regele Hristos a purtat coroană de spini pentru păcatele noastre!"

 

Beduinul

29 mai 2012

 

O poveste arabă spune că un beduin, traversând deşertul pe cămilă, a întâlnit un om care i-a cerut să-l ia şi pe el până la prima localitate.

Omul milos, l-a urcat pe străin pe cămila lui şi au mers împreună. La un moment dat, străinul, cu o mişcare bruscă, l-a aruncat jos de pe animal pe binefăcător şi a dat pinteni cămilei dispărând.

Beduinul a strigat după hoţ: „Nu-mi pare rău că mi-ai furat animalul pentru că mai am multe cămile. Îmi pare rău, însă, că ai făcut în aşa fel încât, de acum înainte o să-mi fie mai greu de a ajuta un om întâlnit pe cale.”

Adevărul e că orice furt sau înşelare face mai mult decât o pagubă materială. Alimentează teama oamenilor de a fi generoşi.

 

Gândul cel bun

28 mai 2012

 

Odată, un copil cam de clasa a şasea, a mers la chilia Cuviosului Paisie Aghioritul şi a bătut l-a poartă. Şi deschizându-i, Cuviosul l-a întrebat:

- Ce este voinice?

- Aceasta este coliba Părintelui Paisie? Vreau să vorbesc cu Părintele Paisie.

- Aceasta este, dar nu este aici, s-a dus să cumpere ţigări!

- Se vede că s-a dus să cumpere pentru cineva, a continuat atunci copilul.

- Nu, ci pentru el s-a dus. I s-au terminat şi făcea ca un nebun. Pe mine m-a lăsat aici singur şi nici măcar nu ştiu când se va întoarce. Dacă văd că întârzie, voi şi pleca de aici.

Atunci copilului i s-au umplut ochii de lacrimi, şi iarăşi a spus cu gând bun:

- Îl obosim pe Părintele!...

- Dar ce vrei cu el?

- Vreau să iau numai binecuvântarea lui, a răspuns copilul.

- Ce binecuvântare să iei copile? Acesta-i un înşelat. Nu-i bun de nimic! Eu îl ştiu bine. Nu aştepta degeaba, pentru că atunci când se va întoarce va fi şi nervos, poate chiar beat, că mai şi bea.

Dar acel copil punea mereu gândul cel bun.

- În sfârşit, eu voi mai aştepta puţin, ce vrei să îi spun?

- Am să-i dau o scrisoare - răspunde copilul - dar voi aştepta să iau şi binecuvântare.

 

Aţi văzut, orice îi spunea Cuviosul, el le judeca pe toate cu gând curat. I s-a spus că făcea ca un nebun pentru că nu mai avea ţigări, iar el, sărmanul, suspinând şi lăcrimând a spus: ,,Cine ştie, poate s-a dus să cumpere pentru cineva”.

Alţii citesc atâtea, iar acela, un copilaş de doar de clasa a şasea, să aibă gânduri atât de bune!... Să-i strici gândul, şi el să şi-l facă şi mai bun!...  Şi să tragă o concluzie şi mai bună!...   

 

Duminica Sfinţilor Părinţi

27 mai 2012

          Părintele VISARION IUGULESCU -  Predică la Duminica a VII-a după Paşti

                                                              Descarcă predica în format "doc"

                                                              Descarcă predica audio în format "mp3"

                                                           

 

Texte alternatif

 

Cum să trăim creştineşte în lume

26 mai 2012

 

Domnul îi ascultă deopotrivă pe monah şi pe mirean - pe creştinul simplu, numai să fie amândoi ortodocşi, să-L iubească amândoi din tot sufletul lor şi să aibă amândoi credinţă în El măcar cât un grăunte de muştar, şi atunci, şi unul şi celălalt vor muta munţii.

Trebuie să îndurăm şi noi ceva pentru Dumnezeu, şi aceasta, cu smerenie şi recunoştinţă. Cel ce îndură cu recunoştinţă loviturile ispitelor pe care le suferă fără vina sa, acela se face şi smerit.

Pentru toate suntem datori să dăm mulţumire Domnului şi să ne încredinţăm cu totul sfintei voii Sale. Suntem datori să-I înfăţişăm toate faptele, toate cuvintele şi toate gândurile noastre, şi să ne străduim ca toate să fie pe bunul Său plac.

                                                                                              (Sfântul Serafim de Sarov)

 

Înălţarea Domnului

24 mai 2012

          Părintele VISARION IUGULESCU -  Predică la Praznicul Înălţării Domnului

                                                              Descarcă predica în format "doc"

                                                              Descarcă predica audio în format "mp3"

                                                           

 

Texte alternatif

 

Patimile şi chiparoşii

23 mai 2012

 

Un bătrân pustnic, fiind întrebat de ucenicii săi asupra mijlocului de a combate relele înclinări, i-a dus într-o plantaţie de chiparoşi. Acolo el a poruncit unuia dintre ucenicii săi să scoată un chiparos tânăr pe care i l-a şi arătat. Iar ucenicul l-a scos îndată, fără de nicio greutate, cu o singură mână.

Bătrânul i-a arătat un altul, puţin mai mare. Şi pe acesta ucenicul l-a scos, însă cu un efort mai mare fiind nevoit să se folosească de ambele mâini.

Pentru a-l scoate şi pe cel de-al treilea, care era şi mai marem ucenicul a trebuit să ceară ajutorul altuia să-l ajute şi împreună, cu multă strădanie, au reuşit.

În sfârşit, bătrânul pustnic le mai arătă un altul, care era înalt şi foarte gros, pe care nici toţi ucenicii săi nu au reuşit nicidecum să îl mişte. Atunci bătrânul pustnic, luând aceasta drept pildă pentru ucenicii săi le-a spus:

- Iată scumpii mei fii, cum sunt patimile noastre… La început, cât încă nu s-au înrădăcinat, îţi este uşor a le scoate. Dar când printr-o îndelungată nepăsare au fost lăsate să prindă rădăcini adânci în inima ta, îţi este greu să le mai stăpâneşti. Stăruiţi, deci, din vreme, ca să dezrădăcinaţi toate înclinaţiile cele rele care mai târziu v-ar putea da de lucru, aducând cu ele şi pierderea voastră.

Adesea, şi noi ne învoim cu gândul că avem de făcut schimbări în viaţa noastră, însă le tot amânăm, socotind că avem suficient timp pentru a ne îndrepta. Dar vremea, care se scurge până să ne apucăm noi de treabă, nu face decât să ne adune alte şi alte neajunsuri.

 

Cui acordăm mai multă atenţie

22 mai 2012

 

Oare cât timp din zi acordăm noi trupului şi cât sufletului?

Dacă suntem sinceri cu noi, vom recunoaşte că acordăm mai mult timp trupului decât sufletului.

Un grup de europeni a pornit într-o expediţie  prin Tibet  ghidaţi de un şerpaş. Oamenii îşi făcuseră un plan: cât au de mers pe zi, cât să se odihnească, şi se străduiau să-l respecte.

După mai multe zile de ritm alert, ghidul tibetan al europenilor se opri dintr-o dată, se aşeză pe o piatră şi rămase aşa cu ochii închişi mai mult de o oră.

Membrii expediţiei cerură explicaţii. Şerpaşul stătea nemişcat ca şi cum nu auzea nimic. Europenii trecură la ameninţări, că n-or să-l mai plătească. Tibetanul nu era afectat.

După o vreme, se ridică şi porni mai departe fără să spună nimic . Se puseră toţi în mişcare, dar după câţiva paşi, unul dintre europeni îl întrebă: "De ce te-ai oprit şi ce te-a făcut să reiei urcuşul?"

Şerpaşul răspunse: "Trupurile noastre au mers prea repede. Aveam nevoie să ne oprim ca să ne ajungă din urmă şi sufletele. Altfel, călătoria noastră riscă să nu aibă sorţi de izbândă."

 

Adevărul e că toţi avem nevoie să ne oprim din când în când din zbaterea pentru cele materiale, ca să nu pierdem pe drum sufletul.

 

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

21 mai 2012

    

          Părintele VISARION IUGULESCU - Predică la Praznicul Sf. Împăraţi Constantin şi Elena

                                                              

 

Texte alternatif

 

Cu ocazia Praznicului Sfinţilor Împăraţi Constantin cel Mare şi maica sa Elena, urăm tuturor celor care le poartă numele, împlinirea bunelor dorinţe şi toate cele de folos în vederea mântuirii!

 

La mulţi ani cu sănătate

Şi iertare de păcate!

Dulce să vă fie traiul

Şi... să vă mănânce RAIUL!

 

Duminica Orbului din naştere

20 mai 2012

          Părintele VISARION IUGULESCU -  Predică la Duminica a VI-a după Paşti

                                                              Descarcă predica în format "doc"

                                                              Descarcă predica audio în format "mp3"

                                                           

 

Texte alternatif

 

Pantoful

19 mai 2012

 

Odată, când a urcat într-un tren, în ultimul moment, înainte să plece, un mare om politic, în grabă, a pierdut un pantof. Trenul era în mişcare şi nu mai avea cum să-l recupereze.

Atunci, şi l-a scos şi pe celălalt şi l-a aruncat din tren. Tovarăşii săi de drum erau nedumeriţi de ce a făcut asta. Şi acesta le-a răspuns: „Sigur vreun sărman va găsi pantoful pe care l-am pierdut. Dar ce să facă doar cu unul? Pentru aceasta l-am aruncat şi pe al doilea. O sa aibă de-acum o pereche de care poate să se folosească.”

Aşa sunt oamenii generoşi, se gândesc  întotdeauna la alţii.

 

De ce unora li se face rău în timpul slujbelor bisericeşti

18 mai 2012

 

De obicei, în timpul slujbelor li se face rău celor care nu şi-au mărturisit păcatele. În timpul slujbei, harul lui Dumnezeu acţionează, dar sufletul pătat nu-l poate primi şi atunci omului i se face rău. Aceasta se întâmplă mai ales în timpul Cununiilor. Atunci, Biserica este goală, luminoasă, iar aerul, curat. După ce începe Cununia, miresei i se face rău şi leşină… Însă cel care se va mărturisi cu inima curată şi va începe să se roage, va fi ajutat de harul Domnului să crească duhovniceşte. Un astfel de om se simte bine în biserică, parcă se scufundă într-un ocean de dragoste la auzul cântărilor şi rugăciunilor bisericeşti. Dragostea lui Dumnezeu nu-l sufocă pe om, ci doar îl face să uite unde se află - în cer sau pe pământ. O slujbă lungă (în mănăstirile de la Muntele Athos poate ţine şi 14 ore) i se pare atunci ca o clipă, fără să-şi dea seama. Dar asta se întâmplă doar cu cei care se roagă des, care se obişnuiesc cu starea de har şi rugăciune încă de acasă. Unii ca aceştia vin la biserică, unde rugăciunea lor lăuntrică este continuată de cea a slujbelor.

                            (Îndrumar creştin pentru vremurile de azi - Convorbiri cu Părintele Ambrozie)

 

Ghicitori - Tema: Cele Zece Porunci

17 mai 2012

 

 

 

Ghicitori - Tema: Lunile anului

16 mai 2012

 

 

 

Ghicitori - Tema: Păcate

15 mai 2012

 

 

 

PILDE (partea a doua)

14 mai 2012

 

 

 

Duminica Samarinencii

13 mai 2012

          Părintele VISARION IUGULESCU -  Predică la Duminica a V-a după Paşti

                                                              Descarcă predica în format "doc"

                                                              Descarcă predica audio în format "mp3"

                                                           

 

Texte alternatif

 

Ghicitori - Tema: Praznice împărăteşti

12 mai 2012

 

 

 

Ghicitori - Tema: Zilele săptămânii

11 mai 2012

 

 

 

Ghicitori - Tema: Cărţi şi slujbe

10 mai 2012

 

 

 

Ghicitori - Tema: Călugăreşti

9 mai 2012

 

 

 

Ghicitori - Tema: Sfinţii Apostoli

8 mai 2012

 

 

 

Ghicitori - Tema: Virtuţile creştineşti

7 mai 2012

 

 

 

Duminica Slăbănogului

6 mai 2012

          Părintele VISARION IUGULESCU -  Predică la Duminica a IV-a după Paşti

                                                              Descarcă predica în format "doc"

                                                              Descarcă predica audio în format "mp3"

                                                           

 

Texte alternatif

 

Ghicitori - Tema: Cele şapte laude

5 mai 2012

 

 

 

Ghicitori - Tema: Sfinţenii

4 mai 2012

 

 

 

Ghicitori - Tema: Sfinţi din calendar

3 mai 2012

 

 

 

Ghicitori - Tema: La biserica

2 mai 2012

 

 

 

Ghicitori - Tema: Sfintele Taine

1 mai 2012

 

 

 
 

 vezi şi

   APRILIE 2012

   MARTIE 2012

   FEBRUARIE 2012

   IANUARIE 2012

   DECEMBRIE 2011

   NOIEMBRIE 2011

   OCTOMBRIE 2011

   SEPTEMBRIE 2011

   AUGUST 2011

   IULIE 2011

   IUNIE 2011

   MAI 2011

   APRILIE 2011

   MARTIE 2011

   FEBRUARIE 2011

   IANUARIE 2011

   DECEMBRIE 2010

   NOIEMBRIE 2010

   OCTOMBRIE 2010

   SEPTEMBRIE 2010

   AUGUST 2010

   IULIE 2010

   IUNIE 2010

   MAI 2010

   APRILIE 2010

   MARTIE 2010

   FEBRUARIE 2010

   IANUARIE 2010

   DECEMBRIE 2009

   NOIEMBRIE 2009

   OCTOMBRIE 2009

   SEPTEMBRIE 2009

   AUGUST 2009

   IULIE 2009

   IUNIE 2009

   MAI 2009

   APRILIE 2009

   MARTIE 2009

   FEBRUARIE 2009

   IANUARIE 2009

   DECEMBRIE 2008

   NOIEMBRIE 2008